Atunci cand un client a investit o anumita suma de bani intr-un fond de investitii deschis sau mutual, el poate oricand sa ceara rascumparari, practic sa retraga bani din cont in functie de necesitati. Cererea de rascumparare se poate face de oriunde, atat timp cat exista acces la internet. Practic, clientul nu trebuie sa se deplaseze personal la sediul distribuitorului, ci poate depune cererea de rascumparare online, la orice ora.

Cum se pot face rascumparari?

Clientul trebuie sa se logheze in contul personal, sa verifice cate unitati de fond detine in fondul sau fondurile de investitii (atunci cand sunt mai multe), dupa care trebuie sa apeleze la sectiunea Rascumpara. Se pot face o serie de rascumparari doar din fondurile in care exista detineri.

In momentul in care a fost ales fondul sau fondurile din care se doreste realizarea de rascumparari, se va specifica numarul de unitati de fond sau suma care se doreste a fi retrasa, si se va alege contul bancar in care se doreste realizarea transferului financiar. Vor fi disponibile doar conturile care au fost specificate in cadrul contractului, iar in cazul in care se doreste transferarea banilor intr-un alt cont, va fi nevoie de o notificare scrisa si de un extras de cont bancar in original pentru respectivul cont.

Rascumparari se pot face si fizic de la birrourile distribuitorilor de fonduri de investitii sau de la sediul administratorului de fonduri de investitii.

Cand se pot face rascumparari?

Clientul poate sa solicite oricand rascumparari din fondul de investitii in care detine unitati e fond. Insa ziua in care se fac rascumpararile difera de la un fond de investitii la altul. Majoritatea fondurilor ofera posibilitatea ca unitatile de fond sa fie rascumparate in zilele lucratoare, in timp ce altele fac rascumparari doar in ultima zi lucratoare a fiecarei luni. Daca se depun cereri de rascumparare intr-o zi de sarbatoare sau in weekend, acestea vor fi procesate in prima zi lucratoare.  

Cum se poate face un transfer intre fonduri?

In momentul in care nu se doreste o rascumparare propriu-zisa, ci un transfer intre fonduri, acest lucru este posibil, atat timp cat este vorba de fonduri administrate de acelasi distribuitor.

Daca se doreste realizarea de rascumparari in valuta, rascumpararea se face mai intai in lei, pe baza valorii care a fost specificata in cererea de rascumparare, dupa care suma respectiva va fi convertita in valuta contului ales, la valoarea cursului de schimb practicat de banca prin care se realizeaza respectivul transfer bancar. Trebuie specificat faptul ca vor fi retinute comisioanele aferente transferului bancar.

 

Deschide cont pe Investonline si specialistii nostri iti stau la dispozitie.