Obligatiunile sunt valori mobiliare care ofera detinatorului calitatea de creditor si dreptul de a incasa periodic o dobanda (cupon), precum si principalul la scadenta. Emitentul poate sa fie statul (titluri de stat), municipalitati (obligatiuni municipale), institutii financiare internationale sau companii (obligatiuni corporative).

Obligatiunile pot avea o dobanda fixa sau variabila, care este determinata in functie de evolutia anumitor indicatori financiari (ex. EURIBOR, ROBOR). Aceasta poate fi platita lunar, trimestrial, semestrial, anual sau cu orice alta periodicitate stabilita prin prospectul de emisiune.

Obligatiunile pot fi garantate cu anumite garantii specifice, ceea ce confera o reducere a riscului pentru detinatori, dar implicit o dobanda mai redusa. 

Ele pot fi emise la valoarea nominala sau la o valoare mai mica (cu discount), mai mare (cu prima), comparativ cu valoarea nominala, in functie de trendul dobanzilor in piata, caz in care castigul obtinut este mai mare/mic decat dobanda aferenta obligatiunilor, ca urmare a diferentei pozitive/negative dintre valoarea nominala (valoarea de rambursare ) si pretul de emisiune (valoarea de cumparare) al obligatiunilor..